
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, BHC’lerle ilgili söz almasına rağmen bol bol Dilovası’ndan bahsetmesi Meclis’teki Kocaeli milletvekillerinin ağız dalaşı yapmasına sebep oldu. MHP’li Lütfü Türkkan, AKP’li Fikri Işık’ı “edepli” olmaya davet ederken Işık da Türkkan için “İspatlamazsan müfterisin” dedi. Ardından Türkkan, Işık’a “En sevdiğim 5 vekilden birisin” dedi. Fakat Kocaelili vekiller yatışmadı. AKP’li İlyas Şeker ve CHP’li Haydar Akar da konuştu.
TEHLİKELİ ATIK
Son oturumda kürsüye çıkan Kaplan, Derince’deki tehlikeli atıkları gündeme getirdi. Kocaeli’nin çevresel sıkıntılarla boğuştuğuna dikkat çeken Kaplan, öncelikle Dilovası hakkında bilgi verdi. İlçeye kimyasal içerikli beyaz tozların yağdığını belirten Kaplan, Valimiz bu konuda, ‘Eğer bu kimyasal toza neden olan fabrikayı ben tespit edersem kapatırım’ dedi. Valinin bir gün sonra elinde olabilecek bu raporun Vali tarafından uygulanmasını bekliyorum” dedi. Dilovası’nın rantiyeciler tarafından çok cazip görüldüğüne dikkat çeken Kaplan, “Dilovası´ndaki akciğer hastalıklarının, özellikle kanser vakalarının Türkiye ortalamalarının 3 katı olduğu Bilim Kurulu tarafından tespit edilmiştir” dedi.
NE YAPTINIZ?
AKP’ye, “Dilovası’yla ilgili ne yaptınız” diye soran Kaplan, “Hava kirliliğinin Meclis araştırmasıyla tespit edilmiş olmasına rağmen siz 2006´dan sonra -Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti- Dilovası´nın üzerinde 2 tanesi organize olmamak kaydıyla 4 tane organize sanayi bölgesi açtınız” dedi. AKP’li Fikri Işık ise ayağa kalkarak “Doğru değil” dedi. Bunun üzerina Kaplan, “Sayın Işık, buraya gelir konuşursunuz” dedi. Kaplan, sözlerinin devamında da Dilovası’na yapılan sanayi kuruluşlarından bahsetti. Daha sonra Kaplan’a karşılık Şeker söz aldı. Şeker, “Kaplan çok iyi bir doktor. Hastalarla çok haşir neşir olduğu için Kocaeli´nde, özellikle çevre ile yapılan konular hakkında çok fazla bilgisi yok” dedi. Çevre ve kentleşme konusunda çok önemli adımların atıldığına dikkat çeken Şeker, bunları bir bir anlattı.
HEREKE’DE YUNUS VAR
Daha sonra ise kürsüye MHP’li Türkkan çıktı. Şeker’in yunus balıklarından bahsettiğine dikkat çeken Türkkan, “Biraz evvel konuşmasını yapan arkadaşın bahsettiği yunusların nerede olduğunu sorarak başlamak istiyorum. Ben Kocaeli´de yaşıyorum, yunus balığı hiç görmedim” dedi. Bunun üzerine Şeker, “Var; telefonumda resmi var. İsterseniz göstereyim” dedi. Buna karşılık Türkkan, “Bir tane Badem vardı yolunu kaybedip giden, acaba bir tane de Kocaeli´ne mi düştü bilmiyorum” dedi. Işık ise, Hereke’de yunusların olduğunu söyledi.
IŞIK LAFA GİRDİ
Türkkan, beyaz tozla ilgili, “Buna hangi fabrika sebep oluyorsa, bununla ilgili yaptırımı gözünün yaşına bakmadan yapması lazım, ama orada hem Valinin hem belediyenin bir sıkıntısı var, o sıkıntısını sizinle paylaşmak istiyorum. Her fabrikanın taşeron firması mutlaka ve mutlaka AKP teşkilatı tarafından tavsiye edilen bir firmadır” dedi. Bunun üzerine Işık, “Hayır, hayır, o yanlış, o haksızlık. Hiç alakası yok. İsim ver” karşılığını verdi. Buna sinirlenen Türkkan, “Ben Kocaeli Milletvekiliyim. Bu işin bir kendi içinde edebi var, edebi de şudur: Bir bölgenin milletvekili konuşurken aynı bölgenin milletvekili laf atmaz” dedi. Işık ise “Haksızlık yaparsan atar” diye bağırdı. Türkkan ise, “Bu işin edebi budur ama atmaya kalkarsanız ben daha fazla atarım, bu bana yakışmaz. Bir daha söylüyorum” dedi.
TRAFİK KAZALARI
Dilovası’ndaki kazalara da dikkat çeken Türkkan, “Bakın, Dilovası´nda kirlilikle ilgili bahsediyorum. Bu kirliliği biraz daha geçin, bir yağmurda mutlaka ve mutlaka Gebze ile Hereke çıkışı arasında -Sayın Işık da bilir, sayın milletvekilleri de bilir- her yağmurdan sonra asgari otuz veya kırk tane trafik kazası olur. Sebebi nedir biliyor musunuz? Oradaki emisyon gazları, birtakım partikül artıklarının yola serilmesiyle beraber yol kayganlaşır. Her yağmurdan sonra, bilin ki, Kocaeli´de bizim trafikte üç beş tane kaybımız oluyor” dedi.
IŞIK’TAN HERKESE CEVAP
Daha sonra ise kürsüye Işık çıktı. Işık, “Bizim, AK Parti iktidarı olarak kesinlikle hava kirliliğine, su kirliliğine ve toprak kirliliğine karşı toleransımız yoktur, bu konuda sıfır tolerans. Kim bu konuyla ilgili çevreyi kirletmeye yönelik bir faaliyete geçerse bedelini öder ve bugüne kadar da ödemiştir, bundan sonra ödeyecektir” dedi. Işık, beyaz tozla alakalı olarak da TÜBİTAK’ın araştırma yaptığına dikkat çekti. Işık ayrıca Akar’a seslenerek, “Bak Haydar Bey, bak şimdi… Biraz önce BHC konusunu gündeme getirdiniz, sonra çektiniz geriye. Niye? Niye çektiniz? Çünkü siz orada -on beş yıl Cumhuriyet Halk Partili belediye iktidardaydı- kendiniz bir tek adım atmadınız Allah için, bir tek adım atmadınız. Ondan sonra, şimdi kalktınız, BHC´yi gündeme getiriyorsunuz. Son anda da fark ettiniz ‘Yahu, kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz.’ Muhtemelen önergeyi çektiniz. Verdiğiniz önergeyi arkadaşınıza teslim etmediniz” dedi. Işık, Türkkan’ı ima ederek de, “Hangi AK Parti teşkilat mensubundan dolayı hangi fabrika gereken cezaya çarptırılmadıysa lütfen açıklasın. Eğer açıklamazsa kendisini müfteri ilan edeceğim. Şahsını severim. Bakın, şahsıyla hiçbir sorunum yoktur. Kendisi de Dilovası´nda o çarpık, ıslah organize sanayi bölgesinde sanayicidir. Yanında ekmek yiyen insanlar vardır. Saygı duyarım. Ama siz, kendi imzanızla bir garabeti, bir ucubeyi ortaya koyacaksınız, sonra geleceksiniz ‘Bunu kim yaptı ya?’ diye burada, Mecliste nutuk atacaksınız. Bu kabul edilmez” dedi. Daha sonra söz alan Türkkan, Meclis’te mücadele arkadaşlarının olmasına rağmen een sevdiği ilk 5 vekilden birisinin Işık olduğunu söyledi. Işık, Dilovası’ndaki OSB izinlerinden AKP’yi sorumlu tuttu. İlerleyen dakikalarda ise Meclis, yaklaşık 10 dakika BHC’nin tanımını konuştu.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||





