21 Mayıs 2012



 
  Ana Sayfa        Sağlık
Edebiyat, psikiyatri ile kesişti
Dr. Figen Abacı, Franz Kafka'nın ‘Dava' romanı ve ‘ Babaya mektup' edebi eserlerinin insan ruhunun bilinmezlikleri noktasında yardımcı olduğunu belirtti
23 Haziran 2010, Çarşamba  14:33 Karakter Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Figen Abacı, Dünya Klasikleri arasında yer alan Franz Kafka’nın ‘Dava’ romanı ve ‘ Babaya mektup’ edebi eserlerinin insan ruhunun bilinmezlikleri noktasında yardımcı olduğunu belirterek edebiyat eserlerinden faydalanılması gerektiğini savundu.

ROMAN ÇEKİNGENLİĞİ

Dr. Figen Abacı psikiyatri uzmanlık eğitimlerinde romanlardan yararlanılabileceğini, özellikle dünyanın önde gelen yazarları arasında yer alan Çek asıllı Franz Kafka’nın romanlarının bu konuda değerli eserleri olduğunu söyledi. Çeşitli edebiyat panellerinde, akademik seminerlerde ve edebiyat dergilerinde sunum ve yazıları olan Dr. Abacı yapmış olduğu değerlendirmede, ’‘Edebiyat eserleri insan ruhunu anlamada önemli kaynaklardır. Bu noktada Kafka’nın “Dava” romanı ve “Babaya mektup” metni bizlere toplum içerisinde bulunan sosyal fobik kişiliğin (çekingenlik, utangaçlık) oluşumundaki süreçler hakkında ipuçları vermektedir. İnsanın doğuştan ölüm gerçeği ile karşı karşıya olması daha başından dünya karşısında eksikliği, zayıflığı, küçüklüğü yani kastrasyonu ve belki de pek çok şeyde boşunalığı hissettirir’dedi.

HER İNSAN EKSİKTİR

Dr. Abacı değerlendirmelerine, ‘Yaşama dahil olabilmek, bu edilgenlikten çıkabilmek için tek çıkar yol gibi görünse de kurallar, törenler, standartlar, tekrarlarla karşı karşıya olan insanoğlu başka bir anlamsızlık, başka bir edilgenlik ile karşı karşıyadır, yani Kafka’nın yaşadığı trajediden farklı bir noktada değildir. Her insan bir dereceye kadar eksiktir, bu kaçınılmazdır. Kafka’nın romanlarında ve yaşamında sadece bu eksikliğin derecesinin derinliği gözler önüne serilir. Sadece yaşamın gerçekliğinin sınırlarının keskinliğinin bu derece yoğun yaşanması Kafka’nın eserlerinin yarattığı etkiyi sağlamaz elbette. Yazım dilini kullanmadaki ustalığı, sade bir anlatımla hissedilen trajediyi gözler önüne serebilmesi ve roman kahramanıyla özdeşleştirmeden yaşanılan ve hissedileni okurun ruhunun da bir parçası haline getirebilmesi son yüzyılın en iyi roman yazarlarından biri yapar Kafka’yı” şeklinde devam etti.



Bu haber 460 kez okunmuştur.
Tüm Türkiye'de sağlık çalışanları iki günlük eyleme çıkıyor. Buna göre eylem süresince hastanelere acil hastalar dışında hasta kabul edilmeyecek
İZMİT Belediyesi, çölyak hastalığı ile seminer düzenledi. Türkiye'de 500 bin hastası bulunan Çölyak'ı Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Dr. Ayşen Hülagü tanıttı
 
REKLAM   l  İLETİŞİM   l   KÜNYE   l   GİZLİLİK İLKELERİ   l   RSS